Vrouw & zorg

Vrouw en zorg

Het lichaam van een vrouw werkt anders dan dat van een man. Er zijn grote verschillen, maar veel van onze medische kennis en onderzoek zijn van oudsher gebaseerd op het mannenlichaam. Gelukkig komt er steeds meer kennis en kunde specifiek voor en over vrouwen. PMC-Harkstede biedt vrouwspecifieke zorg in de breedste zin van het woord en door alle levensfasen heen. Onze zorgverleners bieden ondersteuning op het gebied van leefstijl, anticonceptiezorg, (on)gewenste zwangerschappen, bekkenpijn, hormoonhuishouding en het verbeteren van mentaal en lichamelijk welbevinden. 

Binnen het PMC-Harkstede werken we samen om jou als vrouw te begeleiden bij al jouw gezondheidsvragen. Hieronder volgt een opsomming van de therapieën en trainingen die we op het gebied van vrouwspecifieke zorg bieden: 

Bekkentherapie voor vrouwen

Een fysiotherapeut heeft veel kennis over het menselijk lichaam, maar een vrouwenlichaam zit anders in elkaar dan een mannenlichaam.

De bekkentherapeut richt zich op het voorkomen en verhelpen van klachten in het gehele buik-, bekken- en lage rug gebied bij vrouwen van alle leeftijden. Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekken-organen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een functiestoornis in de bekkenbodem en omgekeerd.

Fysiotherapie is geschikt als je zwanger bent. Samen kunnen we kijken welke beweeg- of sportactiviteiten passend voor je zijn. Ook met bekkenpijn of klachten aan de bekkenbodem kun je terecht bij de bekkentherapeut.

De behandeling kan bestaan uit voorlichting en gerichte oefeningen voor de bekkenbodem en de spieren en gewrichten rondom het bekken. Oefeningen, adviezen en opbouwende trainingsschema’s zijn onderdeel van fysiotherapie.

Diëtetiek voor vrouwen

Een vrouwenlichaam werkt anders dan het lichaam van de man. En elk vrouwenlichaam is weer uniek. Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsfase heb je een andere voedingsbehoefte. Als je een kinderwens hebt en het lukt niet om zwanger te worden kan dit met meerdere factoren te maken hebben, waaronder voeding.

Ook tijdens de menopauze veranderen de hormoonhuishouding en stofwisseling. Omdat de stofwisseling vertraagt komen vrouwen vaak in gewicht aan.

Door jouw voedingsinname te laten berekenen door een diëtist kun je zien of je tekorten of juist teveel binnen krijgt. Vaak kun je met kleine aanpassingen in jouw voeding jouw hormoonhuishouding beïnvloeden. Hierdoor kunnen jouw klachten verminderen en ervaar je meer energie.

Orthomoleculaire therapie voor vrouwen

De kerngedachte achter orthomoleculaire therapie is dat gezondheidsproblemen kunnen ontstaan uit een tekort aan of een disbalans in specifieke stoffen in het lichaam. Deze benadering streeft naar het herstellen van de optimale balans in het lichaam door precies de juiste voedingsstoffen en prikkels aan te bieden, terwijl onnodige stoffen en prikkels worden vermeden. Hierdoor wordt het gezonde functioneren van het lichaam hersteld.

Binnen de orthomoleculaire therapie doen we dan ook niet aan symptoombestrijding, maar kijken we naar mogelijke oorzaken van klachten en het ervaren van bijvoorbeeld hormonale disbalans, of disbalans in het algemeen.

We kijken hoe je lichaam kan herstellen met gezonde voeding en beweging. Dit doen we in eerste instantie door middel van voeding. Lukt het niet direct met voeding, dan kijken we hoe we het kunnen aanvullen met supplementen. De orthomoleculair therapeut kan persoonlijk advies geven op het gebied van voeding en leefstijl voor vrouwen.

Verloskunde bij kinderwens, zwangerschap, bevalling, kraamtijd en anticonceptie.

Of het nu gaat om hormonale schommelingen, de mogelijkheden om zwanger te worden, een gewenste of misschien een ongewenste zwangerschap, tijdens de vruchtbare levensperiode kun je bij ons terecht. De verloskundigen bij PMC-Harkstede bieden naast zorg omtrent kinderwens, zwangerschappen, bevallingen en de kraamtijd, ook gerichte zorg op het gebied van anticonceptie, inclusief het plaatsen van spiraal en implanon.

Iedere vrouw is uniek en heeft de zorg nodig die bij haar past. De verloskundigen aangesloten bij het PMC-Harkstede werken hierin samen met huisartsen, gynaecologen en collega zorgverleners.

Zwangerschapsreflexologie

Zwangerschapsreflexologie is een aparte specialisatie binnen de voetreflextherapie.

Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en eventuele klachten, lichamelijk én geestelijk, te verlichten. Het helpt je ook voor te bereiden op de bevalling.

Na de bevalling helpt zwangerschapsreflexologie je om weer op kracht te komen en sneller de balans in je leven terug te vinden. Zwangerschapsreflexologie kan eveneens worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent. Een consult met de zwangerschapsreflexoloog behoort tot de mogelijkheden. Op basis van jouw doelen, wensen en leefsituatie wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Samen kijken we naar wat voor jou haalbaar is.

Coaching en mindfulness

Coaching en mindfulness kunnen je als vrouw goed helpen meer balans in je leven te ervaren.

Tijdens de coaching passen we meerdere mindfulness technieken toe. Je lichaam vertelt je veel. Wanneer je naar deze signalen luistert, maak je keuzes die beter bij je passen waardoor je meer balans zult ervaren.

Een coach helpt je van intake naar een begeleidingsplan met doelstellingen op het gebied van gezondheid en een vitaal leven. Daarbij kijken we naar factoren als stress, grenzen stellen, beperkende dan wel helpende overtuigingen, inzicht en bewustwording van jouw kracht en valkuilen.

Ervaar je klachten en wil je weten wat we voor je kunnen doen?

Neem voor meer informatie contact op met een van onderstaande deskundigen:

Carine Tonnis - fysiotherapiecarine - bekkentherapie - sporttherapie

Carine Tonnis

Fysiotherapie

Susan Hooiveld-Volkers

Ellen Vreugdenhil

Verloskunde

Maxime Ribberink - verloskundige-verloskunde

Maxime Ribberink

Verloskunde

Susan Hooiveld-Volkers

Susan Hooiveld-Volkers

Coaching

Jacqueline Hensens

Jacqueline Hensens

Zwangerschapsreflexologie en orthomoleculaire therapie