Stress

Stress

Stress is iets wat wij allemaal wel eens ervaren. Een te veel aan stress, stressvolle situaties of chronische stress kan lijden tot fysieke klachten zoals lage rugpijn, nek en schouderklachten en tandenknarsen. Teveel stress zorgt voor het overmatig aanspannen van de spieren waardoor je lichaam vastzit. Ook heeft stress invloed op jouw metabolisme, bloedsuikerspiegel, maag en darmen. Mentaal kan overmatige stress zorgen voor vergeetachtigheid, onrust, sombere gevoelens en lusteloosheid. Dit kan uiteindelijk lijden tot depressie of een burn-out.

Binnen het PMC-Harkstede werken we samen om jou te helpen bij de aanpak van overmatige stress. Hieronder volgt een opsomming van therapieën en begeleiding die we bieden op het gebied van stress:

Diëtetiek ter verlichting van stress

Voeding is vaak niet het eerste waar men aan denkt bij het verminderen van stress. Toch is het belangrijk om hier naar te kijken. Wanneer je onvoldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt, kan dit er mede voor zorgen dat je je futloos en vermoeid voelt. Dit gebrek aan de juiste voedingsstoffen kan ook lijden tot sombere gevoelens. Wanneer je je al gestrest of somber voelt, kunnen je klachten door onvolwaardige voeding verergeren.

Gezonde voeding en eventuele suppletie van vitaminen en mineralen kunnen jouw klachten doen verminderen. Je voelt je fitter, gezonder en energieker waardoor je mentaal ook sterker bent. Maar hoe pak je dit nou aan? Juist wanneer je al veel stress ervaart, is het lastig een uitweg te vinden. Een consult met een diëtist biedt dan uitkomst. Zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en helpt je met een concrete aanpak.

Sport en beweging als middel tegen stress

Wanneer je overmatig stress ervaart, zijn reguliere lichaamsbeweging zoals wandelen of fietsen, maar ook krachttraining goede manieren om stress te verminderen en fysiek en mentaal sterker te worden. Beweging bevordert de concentratie en de bloedsomloop.

Regelmatig sporten is goed voor je lichaam en je geest. Het ondersteunt je conditie en draagt bij aan een fit en energiek gevoel. Een actieve leefstijl vermindert gevoelens van stress. Tijdens beweging of sporten komen er gelukhormonen vrij. Wil je meer bewegen maar weet je niet goed waar je moet beginnen? De personal trainer van PMC-Harkstede kan je begeleiden naar een meer actief leven.

Coaching en mindfulness voor meer balans

We zijn zo gewend aan onze vaste gewoontes en patronen, het valt vaak niet mee om dit te veranderen. Coaching en mindfulness kunnen je helpen stress te verminderen en meer balans in je leven te ervaren.

Tijdens de coaching passen we meerdere mindfulness technieken toe. Om je in het klein te leren om met aandacht te leven, bewust te ervaren en op die manier beter met stress om te gaan. Je lichaam vertelt je veel. Wanneer je naar deze signalen luistert en betere keuzes maakt, ga je meer balans ervaren.

De coach van PMC-Harkstede helpt je van intake naar een begeleidingsplan met doelstellingen op het gebied van stressreductie. Daarbij kijken we naar factoren als triggers, grenzen stellen, beperkende dan wel helpende overtuigingen, inzicht en bewustwording van jouw kracht en valkuilen. Een plan op maat behoort tot de mogelijkheden.

Verminder je stress met massage

Massage is doeltreffend middel om beter te ontspannen en stress te verminderen. Massage verbetert de doorbloeding, versnelt de afvoer van afvalstoffen en vermindert het stresshormoon, wat resulteert in een lagere spierspanning. Regelmatige massages zorgen voor een ‘lekker in je vel zitten’ gevoel, met minder spierspanning, betere nachtrust, een versterkte weerstand en een betere stressbeheersing. Op basis van jouw wensen en doelen biedt de sportmasseur behandelingen op maat.

Orthomoleculaire therapie bij disbalans

De kerngedachte achter orthomoleculaire therapie is dat gezondheidsproblemen kunnen ontstaan uit een tekort aan of een disbalans in specifieke stoffen in het lichaam. Deze benadering streeft naar het herstellen van de optimale balans in het lichaam door precies de juiste voedingsstoffen en prikkels aan te bieden, terwijl onnodige stoffen en prikkels worden vermeden. Hierdoor wordt het gezonde functioneren van het lichaam hersteld.

Binnen de orthomoleculaire therapie doen we dan ook niet aan symptoombestrijding, maar kijken we naar mogelijke oorzaken van klachten en het ervaren van stress. We kijken hoe je lichaam kan herstellen met gezonde voeding en beweging. Dit doen we in eerste instantie door middel van voeding. Lukt het niet direct met voeding, dan kijken we hoe we het kunnen aanvullen met supplementen. De orthomoleculair therapeut kan bij overmatige stress persoonlijk advies geven op het gebied van voeding en leefstijl.

Voetreflexologie bij stressgerelateerde klachten

Voetreflextherapie is een oude therapievorm die al ruim 3000 jaar wordt gebruikt. Het gaat ervan uit dat jouw hele lichaam, door middel van reflexpunten, weerspiegeld wordt op de voeten.

Met het masseren van bepaalde reflexzones op de voeten wordt de doorbloeding, de energiedoorstroming en het zelfgenezend mechanisme gestimuleerd, waardoor bij mogelijke klachten herstel op een natuurlijke en milde wijze wordt bevorderd. Voetreflexologie is geschikt bij overmatige stress. Op basis van jouw doelen, wensen en leefsituatie wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Samen kijken we naar wat voor jou haalbaar is.

Ervaar je stress en wil je weten hoe we je kunnen helpen?

Neem voor meer informatie contact op met een van onderstaande deskundigen:

Susan Hooiveld-Volkers

Susan Hooiveld-Volkers

Coaching

Dirk Velthuis

Dirk Velthuis

Sportmassage

Jacqueline Hensens

Jacqueline Hensens

Voetreflexologie en orthomoleculaire therapie