Chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen zijn ziektes zoals bijvoorbeeld osteoporose, artrose, diabetes type 1, reuma, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, spierziekten, Parkinson etc.

Deze aandoeningen heb je niet voor even, maar voor altijd. Soms kan het verloop van een dergelijke aandoening stabiliseren, soms verergeren de klachten. Soms vragen ze aanpassingen in je levensstijl. Maar hoe doe je dat? Veelal is een gecombineerde behandeling van meerdere zorgverleners nodig.

Binnen het PMC-Harkstede werken we samen om jou te helpen bij de aanpak van je aandoening. We maken een persoonlijk plan op basis van jouw klachten en wensen. Hieronder volgt een opsomming van therapieën die we bieden op het gebied van chronische aandoeningen:

Fysiotherapie bij chronische aandoeningen

Als je een chronische aandoening hebt kunnen veel dagelijkse handelingen lastig zijn. Met behulp van fysiotherapie kunnen de gevolgen van een chronische aandoening beheersbaar worden gemaakt. Samen met de fysiotherapeut kun je aan je fysieke gezondheid werken door middel van een revalidatietraject om zo je klachten te stabiliseren of mogelijk te verminderen.

Samen bespreken we de aanpak. Bijvoorbeeld een oefenprogramma om bewegingen of activiteiten die belangrijk voor je zijn weer op te pakken. Je leert hoe je ondanks verminderde capaciteit het bewegen weer kunt opbouwen, waardoor je conditie zal verbeteren en je kracht zal toenemen. Door het verbeteren van je conditie en spierkracht zul je weer in staat zijn om dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Ook werk- en sportactiviteiten kunnen weer verbeteren na een revalidatietraject. Zo draagt fysiotherapie draagt bij aan de kwaliteit van leven.

Manueel therapie bij chronische aandoeningen

De manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een specialistische opleiding gevolgd gericht op de wervelkolom, zenuwen en gewrichten. Een manueel therapeut heeft extra kennis over de invloed van  chronische aandoeningen op de wervelkolom en alle factoren die bijdragen aan het ervaren van problemen.

Bio-elektrische revalidatie (Symbiont) bij chronische aandoeningen

Bij PMC-Harkstede bieden we bio-elektrische revalidatie met behulp van Symbiont. Symbiont is een systeem  wat door middel van stroom je spieren laat aanspannen. Je draagt een pak met elektroden welke door een apparaat geactiveerd worden. Je kunt heel gericht en effectief trainen. Het systeem is datagestuurd, het meet je hartslag en spierkracht. Een programma wordt opgesteld op basis van jouw mogelijkheden, wensen en belastbaarheid.

Met Symbiont werk je gericht aan jouw persoonlijke doelen. We hebben verschillende programma’s, welke gericht zijn op kracht, uithoudingsvermogen, herstel of ontspanning. Om te zorgen dat je optimaal traint, word je door een fysiotherapeut begeleid.

Symbiont is geschikt voor iedereen die het pak kan dragen ongeacht je leeftijd, conditie of niveau van fitheid.

Podologie, wat is het en hoe kan het helpen?

Een podoloog probeert klachten te verminderen en waar mogelijk op te heffen door middel van therapiezolen in de schoenen. De methode is erop gericht het evenwicht tussen spieren, pezen en banden te herstellen en de stand van de voet en de houding te verbeteren, waardoor pijnklachten en ongemakken kunnen worden verholpen.

Pijn en vermoeidheid in de voeten zijn in het algemeen reden genoeg om de podoloog te bezoeken. Ook bij beperking in bewegingsvrijheid door voetklachten is een bezoek aan de podoloog wenselijk. Een podoloog behandelt onder meer:

   • standafwijkingen van de voeten (aangeboren of later verkregen);
   • voetklachten als gevolg van overbelasting;
   • steeds terugkerende likdoorns of overmatig eelt;
   • specifieke klachten aan enkels en voeten bij kinderen;
   • specifieke voetproblemen bij diabetes mellitus;
   • specifieke voetproblemen bij reumatoïde artritis;
   • klachten elders in het lichaam, die veroorzaakt worden door een verkeerde voetenstand en/of looppatroon.

Diëtetiek ter vermindering van klachten

Het is voor iedereen belangrijk om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Zo functioneert je lichaam goed en verzeker je jezelf van voldoende energie voor dagelijkse activiteiten. Bij bepaalde chronische aandoeningen kun je baat hebben bij extra vitamines en mineralen. Ook de juiste balans van koolhydraten, eiwitten en vetten kan bepalend zijn voor jouw gezondheid.

Omdat elk lichaam uniek is, is wat voor de een werkt mogelijk niet bevorderlijk voor de ander. Om de gevolgen van jouw chronische aandoening te verlichten kan een diëtist samen met jou kijken naar wat voor jou van toepassing is en waar jij baat bij hebt. Je krijgt een voedingsadvies op maat, welke aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Orthomoleculaire therapie bij chronische klachten

De kerngedachte achter orthomoleculaire therapie is dat gezondheidsproblemen kunnen ontstaan uit een tekort aan of een disbalans in specifieke stoffen in het lichaam. Deze benadering streeft naar het herstellen van de optimale balans in het lichaam door precies de juiste voedingsstoffen en prikkels aan te bieden, terwijl onnodige stoffen en prikkels worden vermeden. Hierdoor wordt het gezonde functioneren van het lichaam hersteld.

Binnen de orthomoleculaire therapie doen we dan ook niet aan symptoombestrijding, maar kijken we naar mogelijke oorzaken van klachten of het ervaren van chronische klachten. We kijken hoe je lichaam kan herstellen met gezonde voeding en beweging. Dit doen we in eerste instantie door middel van voeding. Lukt het niet direct met voeding, dan kijken we hoe we het kunnen aanvullen met supplementen. De orthomoleculair therapeut kan met jou kijken naar oorzaken van pijn en passend advies geven op het gebied van voeding en leefstijl.

Heb je een chronische aandoening en wil je weten wat we voor je kunnen doen?

Neem voor meer informatie contact op met een van onderstaande deskundigen:

Reinesta Mier

Reinesta Mier

Manueel therapie en Symbiont

Carine Tonnis - fysiotherapiecarine - bekkentherapie - sporttherapie

Carine Tonnis

Fysiotherapie en Symbiont

Robert Datema

Robert Datema

Podologie

Jacqueline Hensens

Jacqueline Hensens

Orthomoleculaire therapie