Preventie

Preventie

Preventie is het aanmeten van een leefstijl die je ondersteunt in het gezond en fit ouder worden. Hierdoor wordt de kans op ziekten en aandoeningen verkleint. Alles is er op gericht dat je met zo min mogelijk complicaties tot op hoge leeftijd actief aan het leven kan deelnemen.

De afgelopen eeuw is de levensverwachting aanzienlijk toegenomen. Maar in hoeverre zijn we altijd gezond? Mede door minder bewegen en minder gezonde voedingsgewoonten wordt ons lichaam zwakker. 

Wanneer je jaren weinig fysieke beweging hebt gehad, is het niet eenvoudig dit zomaar weer op te pakken. Hetzelfde geldt voor een gezond voedingspatroon. Hoe doe je dat op een verantwoorde manier? Binnen het PMC-Harkstede werken we samen om jou te helpen zo gezond mogelijk oud te worden. Hieronder volgt een opsomming van zorghulp, therapieën en begeleiding die we bieden op het gebied van preventie.

Trainen en bewegen met bio-elektrische revalidatie (Symbiont)

Bij PMC-Harkstede maken we gebruik van Symbiont. Symbiont is een bio-elektrische training, een systeem wat je spieren laat aanspannen door middel van stroom. Je draagt een pak met elektroden welke door een apparaat geactiveerd wordt. Je kunt heel gericht en effectief trainen. Het systeem is datagestuurd, meet je hartslag en spierkracht. Een programma wordt opgesteld op basis van jouw mogelijkheden, wensen en belastbaarheid.

Met Symbiont werk je gericht aan jouw persoonlijke doelen. We hebben verschillende programma’s, welke gericht zijn op kracht, uithoudingsvermogen, herstel of ontspanning. Om te zorgen dat je optimaal traint, word je door een fysiotherapeut begeleid.

Symbiont is geschikt voor iedereen die het pak kan dragen. Je leeftijd, conditie of niveau van fitheid zijn niet belangrijk en daarmee uitermate geschikt om preventief aan je gezondheid te werken. Wist je dat 20 minuten trainen met de Symbiont gelijk staat aan 60 minuten trainen zonder de elektroden? Erg effectief dus, ook voor als je wel wil sporten, maar weinig tijd hebt!

Beweging en sport ter preventie van gezondheidsklachten

Lichamelijke activiteit heeft niet alleen positieve effecten op het lichaam, maar ook op de geest. Er is geen wondermiddel naar een lang en gezond leven. Wil je gezond oud worden? Wil je meer uit het leven halen zonder je gelijk uitgeblust te voelen, en verlang je naar een sterk en fit lijf? Dit gaat niet zonder training of intensieve beweging.

Binnen het PMC-Harkstede is het mogelijk om personal training en groepslessen te volgen. Rekening houdend met je fysieke situatie en persoonlijke wensen werk je middels een gericht plan samen aan een gezond en krachtig lijf.

Podologie ter preventie van gezondheidsklachten

Een goede houding helpt klachten van het lichaam te voorkomen. De basis van een goede houding start in de stand van de voeten. Je voeten moeten goed op de grond staan, met evenveel druk op de voorvoet als op de hiel. De podoloog kan dit onderzoeken door middel van een voetscan en passend advies.

Diëtetiek ter preventie van gezondheidsklachten

Ongunstige lab-waardes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, insulineresistentie, diabetes, prediabetes, vermoeidheidsklachten, energiedips, vage klachten, slecht slapen.

Voeding kan invloed hebben op al bovenstaande klachten. Wanneer je een langere periode onvolwaardige voeding binnen krijgt kan dit resulteren in allerlei verschillende klachten. Door jouw voedingsinname in kaart te brengen en jouw lichaamssamenstelling te meten kan de diëtist een voedingsberekening maken en een passend advies opstellen. Weten en doen zijn twee verschillende dingen. De diëtist kan jou helpen bij het maken van verantwoorde keuzes door kennis te delen op het gebied van voeding en met jou in gesprek gaan hoe je de aanpassingen in jouw voeding en leefstijl kan volhouden.

Massage voor ontspanning en ter preventie van gezondheidsklachten

Naast begeleiding bij voeding en beweging bieden we vanuit het PMC-Harkstede massage om preventief je gezondheid op peil te houden.

Massage verbetert de doorbloeding, versnelt de afvoer van afvalstoffen en vermindert het stresshormoon, wat resulteert in een lagere spierspanning. Regelmatige massages zorgen voor een ‘lekker in je vel zitten’-gevoel, met minder spierspanning, betere nachtrust, een versterkte weerstand en een betere algehele stressbeheersing. Deze effecten zijn van invloed op je algehele gezondheid. Op basis van jouw wensen en doelen biedt de masseur behandelingen op maat.

Orthomoleculaire therapie ter preventie van gezondheidsklachten

De kerngedachte achter orthomoleculaire therapie is dat gezondheidsproblemen kunnen ontstaan uit een tekort aan of een disbalans in specifieke stoffen in het lichaam. Deze benadering streeft naar het herstellen van de optimale balans in het lichaam door precies de juiste voedingsstoffen en prikkels aan te bieden, terwijl onnodige stoffen en prikkels worden vermeden. Hierdoor wordt het gezonde functioneren van het lichaam hersteld.

Binnen de orthomoleculaire therapie doen we dan ook niet aan symptoombestrijding, maar kijken we naar mogelijke oorzaken van klachten of het ervaren van disbalans. We kijken hoe je lichaam kan herstellen met gezonde voeding en beweging. Dit doen we in eerste instantie door middel van voeding. Lukt het niet direct met voeding, dan kijken we hoe we het kunnen aanvullen met supplementen. De orthomoleculair therapeut kan ter preventie van klachten persoonlijk advies geven op het gebied van voeding en leefstijl.

Voetreflexologie ter versterking van je leefstijl

Voetreflextherapie is een therapievorm die al heel lang wordt gebruikt. Het gaat ervan uit dat jouw hele lichaam, door middel van reflexpunten, weerspiegeld wordt op de voeten.

Met het masseren van bepaalde reflexzones op de voeten wordt de doorbloeding, de energiedoorstroming en het zelf genezend mechanisme gestimuleerd, waardoor bij mogelijke klachten herstel op een natuurlijke en milde wijze wordt bevorderd. Voetreflexologie is geschikt ter preventie van klachten. Op basis van jouw doelen, wensen en leefsituatie wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Samen kijken we naar wat voor jou haalbaar is.

Preventief aan je gezondheid werken

Neem voor meer informatie contact op met een van onderstaande deskundigen.

Reinesta Mier - manueel therapeut en symbionttrainer. Gespecialiseerd in nek-, rug- en hoofdklachten en theorieën rondom pijn, zowel biomedisch als bio-psychosociaal.

Reinesta Mier

Symbiont

Carine Tonnis - Fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkentherapie, sportgerichte therapie en bio-elektrische revalidatie (symbiont). Helpt bij sport en blessures en bekkenpijn, problemen aan het bekken.

Carine Tonnis

Symbiont

Dirk Velthuis - sportmasseur, gespecialiseerd in sportmassage, klassiek massage en stoelmassage

Dirk Velthuis

Sportmassage

Teun Tammens - personal trainer. Biedt personal training afgestemd op jouw doelen, small group training en bootcamp Harkstede. Specialist in sport en blessures

Teun Tammens

Personal trainer

Robert Datema - podoloog, gespecialiseerd in podologie en orthesiologie. Robert helpt bij voetklachten, lichaamshouding, standsafwijkingen in de voeten, diabetus mellitus, reumatoïde artritus en terugkerende likdoorns of overmatig eelt.

Robert Datema

Podologie

Jacqueline Hensens - voetreflexoloog en orthomoleculair therapeut. Tevens gespecialiseerd in zwangerschapsreflexologie. Helpt bij spijsverteringsproblemen, hormoonklachten, vermoeidheid, stress, burn-out, hoofdpijn en migraine, bekkenpijn, allergieën

Jacqueline Hensens

Voetreflexologie en orthomoleculaire therapie