Ouder & kind

Ouder & kind

Elk kind en ouder verdienen de best mogelijke start en een optimale kans op gezonde ontwikkeling. Dit vraagt om krachtig ouderschap waarin de interactie tussen ouder en kind centraal staan. Ouderschap brengt een reis vol prachtige momenten, groei en ontwikkeling met zich mee. Ouderschap heeft impact op de personen zelf, de partnerrelatie, maar ook op het sociale leven en de carrière.

Binnen het PMC-Harkstede hebben wij kennis over het ouderschap en de ontwikkeling van kinderen en ouders. Hieronder volgt een opsomming van de therapieën waarmee wij kunnen ondersteunen:

Verloskunde: zwangerschap en voorbereiding op ouderschap

Zorg voor aanstaande ouders begint al bij de kinderwens. Dat is ook waar de hulp van onze verloskundigen kan starten. Zij begeleiden jullie vervolgens tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Zij nemen de tijd om jullie goed voor te bereiden op het ouderschap. Je kunt bij de verloskundigen ook terecht voor advies over anticonceptie en plaatsing van een spiraal en implanon.

Bekkentherapie tijdens en na de zwangerschap

Als je zwanger bent en je buik groeit, neemt de druk op je bekken en je onderrug toe. In combinatie met de groeiende druk van je baarmoeder en het veranderen van je houding door je zwangere buik, kun je last krijgen van je bekken.  

De bekkentherapeut richt zich op het voorkomen en verhelpen van klachten in het gehele buik-, bekken- en lage rug gebied tijdens en na de zwangerschap. Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekken-organen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een functiestoornis in de bekkenbodem en omgekeerd. 

Fysiotherapie en bekkentherapie is geschikt als je zwanger bent. Met bekkenpijn of klachten aan de bekkenbodem kun je terecht bij de bekkentherapeut. Samen kunnen we kijken welke beweeg- of sportactiviteiten passend voor je zijn. Ook na de zwangerschap kun je nog klachten aan het bekken en bekkenbodem ervaren. De bekkentherapeut kan je hierbij helpen. 

De behandeling kan bestaan uit voorlichting en gerichte oefeningen voor de bekkenbodem en de spieren en gewrichten rondom het bekken. Oefeningen, adviezen en opbouwende trainingschema’s zijn onderdeel van de therapie. 

Voeding voor, tijdens en na de zwangerschap

Gezonde voeding is belangrijk vóór, tijdens en ná de zwangerschap. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, wat zorgt voor een gezonde zwangerschap en goede ontwikkeling van de baby. Een zwangere vrouw heeft in deze periode extra vitaminen en voeding nodig. Ook zijn er voedingsmiddelen welke je tijdens en rondom een zwangerschap beter kan vermijden. De verloskundige kan je hierover goed informeren.

Wanneer je naast de geboden informatie van de verloskundige nog extra behoefte hebt aan voedingsadviezen is het mogelijk om bij PMC-Harkstede een consult bij de diëtiste of orthomoleculair therapeut aan te vragen.

Zwangerschapsreflexologie, wat is het en hoe werkt het?

Zwangerschapsreflexologie is een aparte specialisatie binnen de voetreflextherapie.

Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en eventuele klachten, lichamelijk en geestelijk, te verlichten. Het helpt je ook voor te bereiden op de bevalling.

Na de bevalling helpt zwangerschapsreflexologie je om weer op kracht te komen en sneller de balans in je leven terug te vinden. Zwangerschapsreflexologie kan eveneens worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent. Een consult met de zwangerschapsreflexoloog behoort tot de mogelijkheden. Op basis van jouw doelen, wensen en leefsituatie wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Samen kijken we naar wat voor jou haalbaar is.

Kinderfysiotherapie

Kinderen leren spelenderwijs. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen kan de ontwikkeling vertraagd, bedreigd of afwijkend zijn. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Sommige kinderen hebben nu eenmaal meer oefening nodig om een vaardigheid te leren dan anderen.

Naarmate kinderen ouder worden, zijn steeds meer vaardigheden nodig om aan de eisen van de omgeving te voldoen. Problemen in bewegen kunnen een belemmering vormen voor het functioneren in het dagelijks leven. Ook kunnen zij een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van het kind en zijn ouders. De behandeling van de kinderfysiotherapeut richt zich op het bewegen en functioneren van het kind in zijn dagelijkse omgeving, waarbij de hulpvraag van het kind en de ouders centraal staat.

Manueel therapie bij kinderen

Bij baby’s die veel huilen, meer dan 3 uur per dag, of met een voorkeurshouding, kan er sprake zijn van een bewegingsbeperking in het nekje. Voorheen noemde we dit het KISS-syndroom. Tegenwoordig spreken we van hoog cervicale functiestoornissen bij zuigelingen, oftewel ‘HCFS’.

De kinder manueel therapeut kan door middel van lichte behandeltechnieken ervoor zorgen dat het nekje weer vrij kan bewegen. Onderzoek en behandeling is vaak in samenwerking met de kinderfysiotherapeut.

Wanneer is een bezoek aan de KMT zinvol? Symptomen die kunnen wijzen op een bewegingsbeperking in het nekje zijn:

   • een duidelijke voorkeurshouding van het hoofdje
   • voortdurende onrust
   • een afwijkende stand van het hoofd
   • het kind overstrekt veel
   • het kind huilt veel en slaapt slecht
   • reflux
   • het hele ruggetje is dikwijls scheef ( scoliose)

Een stoornis in het nekje van een baby kan onder andere ontstaan door:

   • een eenzijdige ligging in de baarmoeder tijdens de zwangerschap
   • een moeizame bevalling al dan niet met een vacuümpomp
   • een gecompliceerde keizersnede
   • niet altijd is de aanleiding duidelijk

Manueel therapie bij volwassenen

Blijf jij na je bevalling klachten houden aan je rug, nek of andere gewrichten? Misschien komt dit door een bewegingsbeperking in je gewricht of onbalans in het aansturen van je spieren. Een bezoek aan de manueel therapeut is verstandig om te doen.

De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen gericht op het verbeteren van bewegen en het afnemen van pijnklachten. Een manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een 3-jarige opleiding manueel therapie gevolgd en is gespecialiseerd in complexe problematiek.

Manueel therapie wordt onder andere toegepast bij de volgende klachten:

   • Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
   • Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
   • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
   • Heupklachten
   • Lage-rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
   • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
   • Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
   • Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
   • Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
   • Tenniselleboog

 

Zoek jij hulp voor een gezonde toekomst voor ouders en kind?

Neem voor meer informatie contact op met een van onderstaande deskundigen:

Reinesta Mier

Ellen Vreugdenhil

Verloskunde

Maxime Ribberink - verloskundige-verloskunde

Maxime Ribberink

Verloskunde

Jantine Booij

Jantine Booij

Kinderfysiotherapie

Robert Datema

Sander Panneman

Kinderfysiotherapie

Carine Tonnis - fysiotherapiecarine - bekkentherapie - sporttherapie

Carine Tonnis

Bekkentherapie

Jacqueline Hensens

Jacqueline Hensens

Zwangerschapsreflexologie en orthomoleculaire therapie

Reinesta Mier

Reinesta Mier

Manueel therapie