Pijn

Pijn

Pijn is een vervelende sensatie die volwassenen en kinderen kunnen ervaren. Het is een veel voorkomend en vaak ook onbegrepen probleem. Heel bekende pijnen zijn rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en zenuwpijn. Maar eigenlijk kun je pijn overal in je lichaam voelen. Het hindert je in je dagelijks leven, sociale activiteiten en je nachtrust.

In eerste instantie ervaar je pijn na verwonding. Het zorgt ervoor dat je minder beweegt en rust neemt zodat je verwonding kan herstellen. Bij veel pijnproblemen lijkt er geen verwonding meer te zijn maar is er wel degelijk pijn. Door veel wetenschappelijk onderzoek denken we dat dit komt door een verstoring in het zenuwstelsel wat kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren.

Hulp van meerdere hulpverleners met verschillende deskundigheid is effectief bij pijnproblematiek. Binnen het PMC-Harkstede werken wij samen om jou te helpen je pijn te verminderen. Hieronder volgt een opsomming van de therapieën die helpen bij het verminderen dan wel oplossen van pijn:

Fysiotherapie bij pijn

De fysiotherapeut onderzoekt samen met jou waarom jouw pijn niet weggaat en waarom je minder goed kunt bewegen. We analyseren jouw lichamelijk klachten, maar ook hoe jij jouw pijn ervaart en hoe je over je pijn en bewegen met pijn denkt.

Samen bespreken we de beste aanpak. Bijvoorbeeld een oefenprogramma om bewegingen of activiteiten die belangrijk voor je zijn weer op te pakken. Ook leer je hoe je actief kan blijven ondanks de pijn. Door weer in beweging te komen neemt de invloed van pijn op je leven af.

In het PMC-Harkstede werken we specifiek met virtual reality en bio-elektrische revalidatie binnen de behandeling van pijn.

Manueel therapie bij pijn

De manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een specialistische opleiding gevolgd gericht op de wervelkolom en gewrichten. Ook over de rol van het zenuwstelsel heeft een manueel therapeut extra kennis. Bij pijnproblematiek is deze kennis heel nuttig, omdat er vaak meerdere factoren bijdragen aan het ervaren van pijn. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. De manueel therapeut ziet patiënten van alle leeftijden. De kinderen en ook baby’s worden gezien in combinatie met de kinderfysiotherapeut.

Bio-elektrische revalidatie (Symbiont) bij pijn

Bij PMC-Harkstede bieden we bio-elektrische revalidatie met behulp van Symbiont. Symbiont is een systeem  wat door middel van stroom je spieren laat aanspannen. Je draagt een pak met elektroden welke door een apparaat geactiveerd worden. Je kunt heel gericht en effectief trainen. Het systeem is datagestuurd, het meet je hartslag en spierkracht. Een programma wordt opgesteld op basis van jouw mogelijkheden, wensen en belastbaarheid.

Met Symbiont werk je gericht aan jouw persoonlijke doelen. We hebben verschillende programma’s, welke gericht zijn op kracht, uithoudingsvermogen, herstel of ontspanning. Om te zorgen dat je optimaal traint, word je door een fysiotherapeut begeleid.

Symbiont is geschikt voor iedereen die het pak kan dragen ongeacht je leeftijd, conditie of niveau van fitheid.

Kinderfysiotherapie bij pijn

Soms ervaren kinderen pijnklachten of problemen met bewegen en kan dit niet verklaard worden door verschillende artsen. Vaak is de impact van de klachten erg groot op het functioneren van het kind.

Omdat de medische wereld de klachten onvoldoende kan verklaren is er vaak sprake van onbegrip bij ouders, kind en omgeving. Het betekent echter niet dat deze klachten niet bestaan, er is wel een verklaring te geven voor deze klachten. De klachten zijn dus niet verzonnen.

Om de klachten te verklaren is het belangrijk om een goed beeld van het kind en zijn omgeving te krijgen. Vaak wordt de klacht namelijk veroorzaakt of in stand gehouden door een combinatie van meerdere factoren. Meestal is er een moment geweest dat de (pijn)klachten zijn ontstaan, bijvoorbeeld een val of botsing. Er kan dan sprake zijn van een wond of kneuzing en het is normaal dat het kind dan (pijn)klachten ervaart. Deze klachten verdwijnen over het algemeen binnen enkele weken. Bij kinderen met functionele klachten is dat echter niet het geval.

Wanneer er sprake is van pijn, dan voelt het kind de pijn nog wel. Het zenuwstelsel stuurt nog steeds pijnsignalen naar de hersenen. Maar er is geen sprake meer van schade, de wond of kneuzing is hersteld. De kinderfysiotherapeut kan helpen om van deze klachten af te komen.

Diëtetiek bij pijn

De diëtist kijkt naar jouw totale situatie zodat deze een voedingsadvies kan geven welke goed bij jou aansluit. Wanneer je pijn ervaart, kan (gezond) eten lastig zijn. Als jij je lichaam langere tijd niet voorziet van de nodige voedingsstoffen kun je tekorten krijgen. Hierdoor kunnen je klachten verergeren, waardoor het nog moeilijker wordt om met de pijn om te gaan en om goed te eten.

Het is belangrijk om jouw lichaam te voorzien van volwaardige voeding waarin alle voedingsstoffen zitten die jouw lichaam nodig heeft. Dit verschilt per persoon en hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wanneer je pijn ervaart kan een volwaardig voedingspatroon, afgestemd op jouw situatie, de klachten verminderen en jouw energielevel verhogen. Hierdoor ben jij beter in staat om met jouw pijnklachten om te gaan.

Volwaardige voeding bestaat uit voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en vocht. Daarnaast zijn de vitaminen en mineralen belangrijk om alle functies van jouw lichaam goed uit te kunnen voeren. Het kan zijn dat je in bepaalde situaties baat hebt bij extra inname van bepaalde vitamines en mineralen. Een diëtist kan samen met jou jouw situatie in kaart brengen en advies geven over waar jij baat bij kunt hebben.

In veel gevallen kun je met kleine aanpassingen volwaardiger eten waardoor je beter in je vel zit en beter met je klachten om kunt gaan.

Orthomoleculaire therapie bij pijn

De kerngedachte achter orthomoleculaire therapie is dat gezondheidsproblemen kunnen ontstaan uit een tekort aan of een disbalans in specifieke stoffen in het lichaam. Deze benadering streeft naar het herstellen van de optimale balans in het lichaam door precies de juiste voedingsstoffen en prikkels aan te bieden, terwijl onnodige stoffen en prikkels worden vermeden. Hierdoor wordt het gezonde functioneren van het lichaam hersteld.

Binnen de orthomoleculaire therapie doen we dan ook niet aan symptoombestrijding, maar kijken we naar mogelijke oorzaken van klachten of het ervaren van pijn. We kijken hoe je lichaam kan herstellen met gezonde voeding en beweging. Dit doen we in eerste instantie door middel van voeding. Lukt het niet direct met voeding, dan kijken we hoe we het kunnen aanvullen met supplementen. De orthomoleculair therapeut kijkt met jou naar oorzaken van pijn en kan passend advies geven op het gebied van voeding en leefstijl.

Ervaar je pijn en wil je weten wat we voor je kunnen doen?

Neem voor meer informatie contact op met een van onderstaande deskundigen:

Reinesta Mier

Reinesta Mier

Manueel therapie en Symbiont

Carine Tonnis - fysiotherapiecarine - bekkentherapie - sporttherapie

Carine Tonnis

Fysiotherapie en Symbiont

Jantine Booij

Jantine Booij

Kinderfysiotherapie

Floor Wijmans

Sander Panneman

Kinderfysiotherapie

Jacqueline Hensens

Jacqueline Hensens

Orthomoleculaire therapie

Robert Datema

Robert Datema

Podologie